Stulna registreringsskyltar – en form av ID-stöld

Har du tänkt på att din bils registreringsskylt är en värdehandling? Många inser inte det - förrän skylten blir stulen.

En stulen registreringsskylt innebär ofta problem och vållar inte sällan långvariga bekymmer för den som utsätts för brottet. För visst är det ett brott.  Bilens registreringsnummer kan komma att användas om och om igen i passager genom Stockholms vägtullar, parkeringsböter som inte betalas eller smitning från tanknotor. Räkningar kan börja droppa in… I Sverige följer nämligen registreringsnumret bilen och det går varken att spärra sitt registreringsnummer eller att få ett nytt.

Gör såhär om du drabbas:

•  Polisanmäl direkt. Om du har blivit av med en registreringsskylt ska du genast anmäla det till polisen. Polisen efterlyser då skylten.

• Skaffa tillfälliga registreringsskyltar. En stulen eller på annat sätt förlorad registreringsskylt måste snarast ersättas med en ny eller provisorisk skylt. Kör du utan giltig registreringsskylt riskerar du att få böter. Om din bil saknar registreringsskylt får du i princip endast köra den kortaste vägen till polismyndigheten. Polisen kan sedan utfärda en provisorisk registreringsskylt åt dig. På telefon 114 14 får du information om vilka polisstationer som utfärdar provisoriska skyltar.  Transportstyrelsen skickar sedan en faktura till dig på kostnaden för den provisoriska skylten.

• Beställ nya registreringsskyltar. Det är du som är fordonsägare som ansvarar för att beställa en ny registreringsskylt. Nya registreringsskyltar beställs hos Transportstyrelsen och kostar runt 80 kronor.

• Börja föra körjournal. Då vet du var du har befunnit dig - eller inte befunnit dig - om räkningar börjar trilla in.

• Betala alla räkningar i tid och begär omprövning. En stulen vägskylt innebär inte att betalningsansvaret för trängselavgifter, bensinnotor eller parkeringsavgifter försvinner. Råkar du ut för detta ska du betala boten eller avgiften och sedan bestrida den eller begära att den omprövas. Det är viktigt att du betalar räkningen i tid så att du inte riskerar förseningsavgift eller betalningsföreläggande från kronofogden. Du får tillbaka pengarna när ärendet utretts. Efter upprepade felaktiga trängselskattebeslut läggs registreringsnumret in för manuell bevakning. Då kan det undvikas att du som fått registreringsskylten stulen får skattebeslut som du inte ska ha.

De råd vi ger här är generella och ska inte automatiskt användas i enskilda ärenden. Om du vill diskutera ett specifikt fall rekommenderar vi att du kontaktar en jurist.
Du är välkommen att föreslå ämnen du tycker att vi ska skriva om, använd då kommentarsfältet nedan eller maila till post@helpforsakring.se

Kontakta oss på 0771-985 200 eller post@helpforsakring.se