4 av 5 saknar samboavtal

Få svenskar som lever i samboförhållanden har avtal som reglerar äganderätt och testamenten. Enligt en undersökning från HELP Försäkring saknar 77 procent av de som lever i samboförhållanden någon form av juridiskt hållbar överenskommelse.

Pressmeddelande 2013-10-08

– Resultatet är uppseendeväckande. Detta berör över en miljon svenskar. Vi visste att det är få som tecknar samboavtal, men vi blev trots det förvånade, säger Joachim Erman, Country Manager i Sverige för HELP Försäkring.

Om endast en av de samboende köper och betalar en bostad riskerar denne att förlora halva bostaden i en bodelning. Å andra sidan kan den som flyttar in till sin sambo aldrig göra anspråk på hälften vid en separation.
– Det är därför klokt att upprätta ett avtal där det framgår vilken egendom som skall bodelas i ett samboförhållande, fortsätter Joachim Erman.

Undersökningen visar att av de få som skriver samboavtal är det två av tre som använt sig av jurist.

– Vår erfarenhet av att teckna ett samboavtal utan juridisk hjälp kan få oönskade effekter, säger Joachim Erman. Man bör alltid vända sig till en jurist vid upprättande av avtal, fortsätter Erman.

I undersökningen framkom det även att fyra av tio sambos inte har kunskap om vilka regler som gäller vid en eventuell bodelning. Även många gifta saknar kunskap om varför man bör skriva ett äktenskapsförord. Av de svarande som var gifta hade hela 74 procent varken upprättat äktenskapsförord eller testamente.

HELP Försäkring arrangerar den 17 oktober HELP-dagen. Under dagen öppnar HELP sin telefonväxel för allmänheten och erbjuder juridisk rådgivning avseende samboavtal helt kostnadsfritt. Detta är den första HELP-dagen som arrangeras i Sverige. HELP har för avsikt att anordna en HELP-dag varje år och i framtiden kan det handla om t.ex. äktenskapsförord, testamenten, arv etc.   

Presskontakt: Gunilla Hjalmarson, 070 954 7040, gunilla.hjalmarson@strandberghaage.se