Skydda dina id-handlingar i julhandeln

Skydda dina id-handlingar i julhandeln

Julhandeln är i full gång och slår nya rekord år efter år. Var noga med att skydda dina id-handlingar när du gör dina köp, så inte känsliga uppgifter hamnar i orätta händer. I det här inlägget tar vi upp våra idag vanligaste bedrägerier - identitetsintrång - och hur du på bästa sätt skyddar dig mot att drabbas.

Identitetsintrång, eller id-stölder, id-kapningar och id-bedrägerier som det också kallas, är idag ett av Sveriges vanligaste bedrägerier och någonting som ökar för varje år. Din identitet säkerställs av en rad olika id-handlingar. Till id-handling räknas bland annat körkort, legitimation och pass, men även bankkort, PIN- och loginkoder, digitala signaturer och bankcertifikat.  

Vad menas med identitetsintrång?

Identitetsintrång innebär att någon använder dina personuppgifter som namn, personnummer eller hemadress för att beställa varor eller ta krediter i ditt namn. Personen som använder sig av dina personuppgifter kan exempelvis beställa mobilabonnemang, få ut bank- eller kreditkort, teckna lån eller köpa varor på kredit på internet eller i butik, och låter dig stå för notan.

Att bli utsatt för identitetsintrång kan uppfattas som integritetskränkande och, innan allt har ställts till rätta, upplevas som väldigt stressigt för den drabbade. Om du blir drabbad kan du bli tvungen att spärra ditt personnummer hos kreditgivningsbolagen. Genom att ditt personnummer spärras kan du inte heller själv teckna abonnemang eller beviljas lån. 

Hur du kan skydda dig

Det finns en del åtgärder som du själv kan vidta för att minska risken att bli utsatt för identitetsintrång. Du bör vara försiktig med att lämna ut dina personuppgifter. Skicka inte dina person- eller kontouppgifter med e-post, sms eller via sociala medier innan du har kontrollerat att det aktuella företaget, myndigheten eller organisationen verkligen har begärt in uppgifterna. Exponera inte heller dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och var noga med att riva sönder viktiga papper ordentligt innan du slänger dem i sopporna. Kanske vill du nu i julhandeln ta del av medlemsförmåner i en butik genom att uppge ditt personnummer? Visa då upp ditt körkort eller legitimation och på så sätt minska risken för att någon obehörig hör ditt personnummer.  

Öppna inte e-post eller länkar på datorn som är okända för dig. Risken finns då att du får in virus på datorn som kan kopiera dina inloggningsuppgifter. Därav är det även viktigt att ha ett uppdaterat virusskydd på din dator. Se också till att inte ha ett för enkelt eller samma lösenord till flera tjänster på nätet.

Se till att inga obehöriga kommer åt din post och på så sätt kommer åt dina personuppgifter. Du kan förhindra att personer kommer åt din post genom att exempelvis sätta lås på din brevlåda. Håll även koll på din post. Om du får brev om varor som du inte beställt eller krediter du inte ansökt om bör du genast kontakta avsändaren. 

Ska du handla dina julklappar på nätet i år? I så fall är det viktigt att du bara handlar varor på sidor som erbjuder säker betalning med e-legitimation och konto- eller kreditkort för säker betalning, som exempelvis MasterCard SecureCode och Verified by Visa. 

Om du blivit utsatt

Om någon obehörig har tagit en kreditupplysning i ditt namn eller om du blivit utsatt för identitetsbedrägeri är det viktigt att du polisanmäler bedrägeriet på en gång, samt att du bestrider de felaktiga fakturorna. Du har även möjlighet att spärra ditt personnummer hos kreditgivningsbolagen. Det är även viktigt att du informerar din bank om det inträffade och att du löpande kontrollerar dina konton. Har du blivit av med en id-handling i form av körkort, legitimation, pass eller bankkort är det viktigt att du spärrar det genom att vända dig till den myndighet eller det företag som utfärdat id-handlingen. 

Kontrollera med Skatteverket att du är folkbokförd på rätt adress och med Svensk Adressändring att ingen eftersändning har gjorts. Det händer nämligen att bedragarna gör tillfälliga adressändringar, för att beställa varor i ditt namn, men till annan adress. 

Har du blivit utsatt för att någon använt sig av dina personuppgifter, är du som kund hos oss på HELP Försäkring alltid välkommen att vända dig till någon av våra jurister.

Fredrik Ståhl 6 blogginlägg

De råd vi ger i bloggen är generella och inte avsedda att ge fullständig information i juridiska frågor. Råden kan därför inte automatiskt tillämpas i ett visst fall. Behöver du diskutera enskilda fall rekommenderar vi att du vänder dig till en jurist eller kontaktar oss på HELP Försäkring.