Mitt ex följer inte vårt avtal om umgänge med barnen. Vad säger lagen?

Mitt ex följer inte vårt avtal om umgänge med barnen. Vad säger lagen?

Alla skilsmässor och separationer leder inte till domstolstvister om vårdnad, boende och umgänge, vilket förstås är bra för alla parter. Vissa par kommer själva överens om hur de vill lösa sin familjesituation och avtalar själva om hur och var barnen ska bo samt hur mycket de ska umgås med respektive förälder.

Ett sådant avtal kan stå sig under en längre tid, i bästa fall ända till dess att barnen når vuxen ålder. Ibland händer det dock någonting som gör att den ena föräldern plötsligt väljer att inte följa vad som har bestämts. Resultatet kan bli att en förälder mister sina tider med barnen eller får lida av indragna umgängestillfällen. Den som hamnar i en sådan situation ställer sig naturligtvis frågan "vi har ju ett avtal, har mitt ex verkligen rätt att göra så här?"

Faktum är att det som många betraktar som ett avtal egentligen "bara" är en överenskommelse mellan parterna och en överenskommelse gäller endast så länge parterna är överens. Om man har olika uppfattning om hur boendet eller umgänget ska se ut finns det ingenting i lagen som reglerar hur barnen ska bo eller umgås med respektive förälder. I det här skedet rekommenderar vi varmt att parterna i första hand vänder sig till familjerätten i den kommun där barnen är folkbokförda. Familjerätten är en enhet på socialtjänsten och finns i varje kommun. De hjälper bland annat till med samarbetssamtal när två föräldrar har svårt att, på egen hand, komma överens om barnen.

Mer om familjerätten och deras möjligheter att erbjuda hjälp kan du läsa om i blogginlägget "Svårt att enas om barnen? Ett samarbetssamtal kan hjälpa." .

Om du har en Juristförsäkring hos HELP är du välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig!

De råd vi ger i bloggen är generella och inte avsedda att ge fullständig information i juridiska frågor. Råden kan därför inte automatiskt tillämpas i ett visst fall. Behöver du diskutera enskilda fall rekommenderar vi att du vänder dig till en jurist eller kontaktar oss på HELP Försäkring.