Ge din nya bostad en egen jurist!

Ge din nya bostad en egen jurist!

För de flesta av oss är en bostadsaffär den största affär vi gör i livet. Självklart på ett ekonomiskt plan, men också emotionellt. Man skriver ett nytt kapitel i livet, startar en ny tillvaro – och ställs inför en mängd frågor som har med den nya bostaden att göra. Det här blogginlägget handlar om HELPs försäkring BoKlar, som hjälper nyblivna bostadsägare med juridiken.

Låga räntor, skralt utbud av bostäder och en häftig prisutveckling, den bilden av bostadsmarknaden känner vi nog alla igen från de senaste åren. För alla som säljer en bostad är det förstås en härlig utveckling. För alla som ska köpa bostad, särskilt de som är förstagångsköpare, är känslan ofta att processen går lite för fort och priset blir lite för högt. Kanske känns mäklaren också mest som säljarens ombud, eftersom det är säljaren som betalar provisionen. Servicenivån, och de flesta andra sidotjänster som erbjuds vid en försäljning, är också till säljarens favör.

Vad kan göras för att köparna ska känna sig trygga i en bostadsaffär? Finns det något som kan göra tillvaron enklare för nyblivna bostadsägare? Flera mäklarkedjor har vänt och vridit på de frågorna. Lösningen är förpackad i försäkringsform och innehållet är en egen jurist till bostadsköparen som gäller från tillträdesdagen. Försäkringen är ensam i sitt slag på den svenska marknaden, har köparen i fokus och är ett samarbete mellan mäklarkedjan Mäklarringen och försäkringsbolaget HELP. Den innebär kort att en bostadsköpare får tillgång till en egen jurist som hjälper till med de flesta frågor och ärenden som kan uppkomma efter en bostadsaffär, utan att behöva köpa juristtimmar på löpande räkning.

BoKlar gör balansen mellan säljare och köpare mer rättvis. Det är en trygghet för en osäker eller ovan köpare att ha en jurist som hjälper till med allt från att ge råd och upprätta avtal, till att förhandla och företräda bostadsköparen i både tvister med olika motparter och i de domstolsprocesser man förstås inte vill hamna i, men som ibland är oundvikliga. Man ska också komma ihåg de viktiga avtal som de flesta behöver skriva inom familjen, till exempel samboavtal, testamente, gåvobrev och äktenskapsförord. De blir extra aktuella vid ett bostadsköp och här hjälper juristen också till, en bra push till att faktiskt få dessa avtal upprättade.

I motsats till andra försäkringar har BoKlar ingen karenstid. Den som behöver juridisk hjälp, med en enkel fråga eller en kostsam tvist, lyfter bara luren och ringer sin jurist. Juristen hjälper då till med ärendet hela vägen och säkerställer den försäkrades rättigheter. På många sätt är försäkringen unik eftersom den uppmuntrar proaktivitet och innehåller mer service än vad försäkringar generellt gör. En skada behöver alltså inte ha uppstått för att man ska kunna använda försäkringen.

Mäklarringen är den första fastighetsmäklarkedjan i Sverige som kommer att erbjuda sina bostadsköpare att teckna BoKlar.

De råd vi ger i bloggen är generella och inte avsedda att ge fullständig information i juridiska frågor. Råden kan därför inte automatiskt tillämpas i ett visst fall. Behöver du diskutera enskilda fall rekommenderar vi att du vänder dig till en jurist eller kontaktar oss på HELP Försäkring.