Författare: Damian Girys

Till skribenten

Äger du skog eller jordbruksfastighet? Se upp med det här! Äger du skog eller jordbruksfastighet? Se upp med det här!

Det finns tyvärr en uppsjö av företag som inriktar sig på att lura privatpersoner som äger en bit skog, eller en jordbruksfastighet. De jag specifikt vill varna för här är de som lurar privatpersoner att teckna avtal i egenskap av näringsidkare och inte privatpersoner. Bara för att du äger skog eller en jordbruksfastighet är du inte nödvändigtvis näringsidkare i lagens mening, det krävs också att du bedriver näringsverksamhet. Själva ägandet betyder alltså inte att du automatiskt räknas som näringsidkare.

Läs inlägget
Att sitta i "orubbat bo" Att sitta i "orubbat bo"

En av de vanligaste orsakerna till att de som är sambo eller gifta vill skriva ett testamente är att de vill att den som överlever den andre ska få sitta i "orubbat bo". Detta är egentligen ett föråldrat uttryck som har hängt med i folkmun sedan 80-talet, då gemensamma barn ärvde före den som blivit änka eller änkeman. Det man vill uppnå är att den efterlevande partnern ska ärva allt, vilket leder till att barnen inte får något arv. Den efterlevande ärver då med fri förfoganderätt och arvet går tillbaka till den först avlidnes arvingar när också den siste maken/makan går bort. Undrar du över detta, så läs vidare. Här går jag igenom båda scenarierna i samboförhållanden eller äktenskap; om det finns gemensamma barn/särkullbarn eller både och.

Läs inlägget
Vikten av att uppfylla formkraven vid bevittning av ett testamente Vikten av att uppfylla formkraven vid bevittning av ett testamente

Det skrivs mängder av testamenten runt om i landet, men det är inte alla som blir giltiga när testatorn går bort. Vet du till exempel vad som gäller för bevittnandet av testamentet? Läs vidare om några viktiga regler som säkerställer att ditt testamente blir giltigt!

Läs inlägget
Oseriösa säljare kan lura dig att teckna dyra företagsavtal Oseriösa säljare kan lura dig att teckna dyra företagsavtal

Är du på väg att ingå avtal med ett företag – var då uppmärksam på att avtalet gäller dig som privatperson och inte som näringsidkare. Det har blivit allt vanligare att ohederliga företag lurar privatpersoner att teckna dyra företagsavtal.

Läs inlägget
Se upp för blufföretagen som lurar dig på pengar Se upp för blufföretagen som lurar dig på pengar

Flera av våra kunder hör av sig till oss då de blivit kontaktade av oseriösa företag eller fått bluffakturor hemskickade. I det här blogginlägget tar vi upp hur du kan undvika fallgroparna och vad du gör om du råkat ut för ett blufföretag.

Läs inlägget
Låt dig inte luras av näringsidkare med oskäliga avtalsvillkor Låt dig inte luras av näringsidkare med oskäliga avtalsvillkor

Det är ofta kunder hör av sig till oss när de har blivit orättvist behandlade av näringsidkare vid ett köp av en vara eller en tjänst. Vad är det egentligen som gäller vid ett sådant köp? 

Läs inlägget