Låt dig inte luras av näringsidkare med oskäliga avtalsvillkor Låt dig inte luras av näringsidkare med oskäliga avtalsvillkor

Det är ofta kunder hör av sig till oss när de har blivit orättvist behandlade av näringsidkare vid ett köp av en vara eller en tjänst. Vad är det egentligen som gäller vid ett sådant köp? 

Läs inlägget
Så påverkas svensk rätt av EU:s nya arvsförordning Så påverkas svensk rätt av EU:s nya arvsförordning

Den 17:e juli 2015 kommer en ny arvsförordning att träda i kraft för samtliga medlemstater i EU, vilket innebär en rad spännande förändringar för svensk internationell privaträtt. Genom det här inlägget ämnar jag belysa tre förändringar som kommer att påverka svensk rätt.

Läs inlägget
Ny lag ska skydda konsumenter mot oönskad avtalsförlängning Ny lag ska skydda konsumenter mot oönskad avtalsförlängning

Glömde du att säga upp tv-abonnemanget och åkte på en ny bindningstid? Då är du inte ensam. Allt fler konsumenter visar idag missnöje över automatisk avtalsförlängning, men i vår träder en ny lag i kraft som ska stärka konsumentskyddet.

Läs inlägget
Vem är ansvarig för vattenskadan i din bostadsrättslägenhet? Vem är ansvarig för vattenskadan i din bostadsrättslägenhet?

Vattenskador är en av de vanligaste skador en bostadsrättsförening kan råka ut för. Det kan vara allt från att en diskmaskin läcker, avloppssystem som är tilltäppt eller att ytskikten i badrum inte håller tätt. 

Läs inlägget
"Det våra medlemmar egentligen hade behövt var en jurist" "Det våra medlemmar egentligen hade behövt var en jurist"

Under min tid som fackligt förtroendevald hände det för mig, som för många andra förtroendevalda, att jag träffade medlemmar som hade problem som vi inte kunde hjälpa dem med. Hur bra våra avtal än var och hur hårt vi än arbetade så fanns det vissa saker som vi aldrig kunde rå på.

Läs inlägget
Skattekonsekvenser vid gåva av fastighet Skattekonsekvenser vid gåva av fastighet

Sedan flera år tillbaka är gåvoskatten borttagen i Sverige och du kan ge bort din fastighet utan att den gåvobeskattas. Det kan emellertid vara bra att känna till att överlåtelsen ändå kan medföra vissa skattekonsekvenser för både givare och gåvotagare.

Läs inlägget
Är det tillåtet att straffas två gånger för samma brott? Är det tillåtet att straffas två gånger för samma brott?

I Europakonventionen framgår att dubbelbetsraffning är otillåtet. Principen mot dubbelbestraffning avser att hindra att en person som förklarats skyldig till brott kan bli straffad två gånger för samma gärning.

Läs inlägget
Med Attefallshus slipper du bygglov Med Attefallshus slipper du bygglov

Vet du om att det numera är tillåtet att bygga ett friliggande hus på tomten som är hela 25 kvadratmeter stort?

Läs inlägget
Nu gäller ångerrätt även vid gatuförsäljning Nu gäller ångerrätt även vid gatuförsäljning

Den 13 juni 2014 infördes förändringar i distans- och hemförsäljningslagen, varvid lagen byter namn till "lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler". Förändringarna i lagen medför en rad förbättringar för konsumenterna.

Läs inlägget
Säkra din gåva med gåvohandling Säkra din gåva med gåvohandling

Det är inte ovanligt att pengar ges i gåva mellan närstående. Vad händer om den som överlämnat pengarna sedan påstår att det var ett lån och kräver att få tillbaka summan personen utgett?

Läs inlägget