Framtidsfullmakt – bestäm redan nu vad som ska hända sen Framtidsfullmakt – bestäm redan nu vad som ska hända sen

Den 1 juli 2017 får vi en helt ny lag som är användbar för många. Nu kan du nämligen själv bestämma vem som ska sköta dina angelägenheter, om du i framtiden inte kan göra det själv.

Läs inlägget
Vem får hunden om matte och husse separerar? Vem får hunden om matte och husse separerar?

Alla som har husdjur håller nog med om att de är som vilka familjemedlemmar som helst. I lagens mening anses dock husdjur vara lös egendom, som gräsklippare och soffbord, hur mycket det än skär i hjärtat på alla djurägare. Vid en separation betyder det att det inte spelar någon roll hur mycket man älskar sitt djur, eller vem som älskar det mest. Det som avgör vem som får ta med sig djuret är istället vem som äger det, en regel som gäller för både gifta makar och sambor.

Läs inlägget
Måste båda makarna stå på lagfarten? Måste båda makarna stå på lagfarten?

Vi får inte sällan frågan om det finns några fördelar med att båda makarna står gemensamt på lagfarten. Många makar vill helt enkelt veta om det är något som de behöver reglera sinsemellan. Svaret på frågan är att det finns vissa fördelar och jag kommer att behandla de allra viktigaste nedan. Jag utgår från att fastigheten utgör giftorättsgods och inte enskild egendom och vad det innebär kan ni läsa mer om här.

Läs inlägget
Nej, man får inte ge bort gemensam egendom inför en bodelning. Nej, man får inte ge bort gemensam egendom inför en bodelning.

Skilsmässan var ett faktum när mannen förde över delar av den gemensamma egendomen till en släkting, för att minska den del som annars skulle tillfalla hans fru vid bodelningen. Varken tingsrätten eller hovrätten godkände detta och dömde mannen att betala 200 000 kronor till sin ex-fru.

Läs inlägget
Får man parkera gratis hur länge som helst? Får man parkera gratis hur länge som helst?

Du har ställt bilen på en parkering med skyltningen Fri parkering 3 timmar. Strax innan de tre tillåtna timmarna har passerat springer du iväg och flyttar bilen inom parkeringen för att på så sätt "förlänga" den tillåtna parkeringstiden. Men räcker det egentligen för att du ska få stå gratis i 3 timmar till? Läs vidare så får du veta!

Läs inlägget
Att sitta i "orubbat bo" Att sitta i "orubbat bo"

En av de vanligaste orsakerna till att de som är sambo eller gifta vill skriva ett testamente är att de vill att den som överlever den andre ska få sitta i "orubbat bo". Detta är egentligen ett föråldrat uttryck som har hängt med i folkmun sedan 80-talet, då gemensamma barn ärvde före den som blivit änka eller änkeman. Det man vill uppnå är att den efterlevande partnern ska ärva allt, vilket leder till att barnen inte får något arv. Den efterlevande ärver då med fri förfoganderätt och arvet går tillbaka till den först avlidnes arvingar när också den siste maken/makan går bort. Undrar du över detta, så läs vidare. Här går jag igenom båda scenarierna i samboförhållanden eller äktenskap; om det finns gemensamma barn/särkullbarn eller både och.

Läs inlägget
Är mahr giltigt enligt svensk rätt? Är mahr giltigt enligt svensk rätt?

Inom den islamiska rätten finns ett rättsinstitut som kallas mahr, som vi närmast kan översätta till morgongåva, brudgåva eller brudpenning. Ett avtal om mahr kan se olika ut. Det kan förplikta mannen att överföra egendom till sin fru när han gifter sig, men det kan också förplikta honom att ge bort egendom senare, som vid äktenskapsskillnad, när han går bort eller när kvinnan fordrar det. Frågan om mahr ska vara giltigt enligt svensk rätt har varit föremål för prövning av svenska domstolar de senaste åren. Nu har det också prövats av Högsta domstolen (mål nr T 2415-15). 

Läs inlägget
Nej, det är inte dumt att handla på kredit. Nej, det är inte dumt att handla på kredit.

Vi har nog alla fått lära oss att det är ansvarsfullt och ordentligt att hushålla med sin ekonomi och inte spendera mer pengar än man har. Det är sunda värderingar. Men det finns situationer där det är smart att strunta i goda råd. Situationer där det är en fördel att göra tvärtemot och handla på kredit eller avbetalning, det vill säga först få varan och sen betala.

Läs inlägget
Är du på väg uppför altargången? Med någon som är skuldsatt? Är du på väg uppför altargången? Med någon som är skuldsatt?

Läs vidare, här finns en del som är viktigt för dig att  tänka på. Enligt svensk rätt råder makar över sina egna tillgångar och ansvarar för sina egna skulder. Det betyder alltså att man inte har ansvar för sin makes skulder. Däremot är det vissa saker som du bör känna till för att skydda dina egna tillgångar mot en skuldsatt make och dennes borgenärer.

Läs inlägget
Arbete på löpande räkning – så bedöms slutprisets rimlighet Arbete på löpande räkning – så bedöms slutprisets rimlighet

Har du beställt hantverkartjänster "på löpande räkning" någon gång, alltså utan att avtala om ett fast pris? Då vet du kanske att det kan vara knepigt att förstå hur mycket tid som har lagts ned och på vad när slutfakturan kommer. Nu finns det en dom från november 2016 som kan hjälpa dig med bedömningen. Här har Högsta domstolen lagt hela bevisbördan på den hantverkare som utförde ett visst arbete på löpande räkning. Det innebar att hantverkaren skulle visa, detaljerat timme för timme, vilket arbete som hade utförts.

Läs inlägget