Författare: Karl Oscar Rådström

Till skribenten

Vem får hunden om matte och husse separerar? Vem får hunden om matte och husse separerar?

Alla som har husdjur håller nog med om att de är som vilka familjemedlemmar som helst. I lagens mening anses dock husdjur vara lös egendom, som gräsklippare och soffbord, hur mycket det än skär i hjärtat på alla djurägare. Vid en separation betyder det att det inte spelar någon roll hur mycket man älskar sitt djur, eller vem som älskar det mest. Det som avgör vem som får ta med sig djuret är istället vem som äger det, en regel som gäller för både gifta makar och sambor.

Läs inlägget
Dold samäganderätt – samägande som inte syns utåt Dold samäganderätt – samägande som inte syns utåt

Huvudregeln är att den som köper något blir ägare till det. Detta gäller även för gifta och sambor, tvärt emot vad många tror. Köper din make eller sambo själv en bil eller bostad är bilen eller bostaden alltså bara dennes, även om ni båda använder den. Om du har bidragit till köpet kan du dock ha ett anspråk på delägarskap, även om din make eller sambo har stått skriven som ensam ägare sedan köpet.

Läs inlägget
Är pengarna fortfarande min enskilda egendom? Är pengarna fortfarande min enskilda egendom?

Om du ärver ett hus, som enligt testamente ska vara enskild egendom, är det tydligt att detta inte ska ingå i en bodelning. Om du istället ärver en summa pengar och sätter in pengarna på ett konto som du och din respektive använder tillsammans, kan det dock vara mer komplicerat – särskilt efter ett par år. Vilka pengar på kontot kommer från arvet egentligen? När ni har köpt något, har ni gjort det för ärvda pengar eller för det ni satt in i övrigt?

Läs inlägget
Betala vinstskatt eller överföra uppskov? Betala vinstskatt eller överföra uppskov?

Om du säljer ett hus eller en bostadsrätt med vinst kan du i vissa fall begära uppskov med att betala skatt på vinsten. Hela vinsten kan då användas för att finansiera en ny bostad. Skatten ska dock betalas en dag. När det ska ske, och vem som ska betala den, beror på hur ägandet till den nya bostaden ändras.

Läs inlägget