Kategori: Bostad

Tillbaka till översikten

Ge din nya bostad en egen jurist! Ge din nya bostad en egen jurist!

För de flesta av oss är en bostadsaffär den största affär vi gör i livet. Självklart på ett ekonomiskt plan, men också emotionellt. Man skriver ett nytt kapitel i livet, startar en ny tillvaro – och ställs inför en mängd frågor som har med den nya bostaden att göra. Det här blogginlägget handlar om HELPs försäkring BoKlar, som hjälper nyblivna bostadsägare med juridiken.

Läs inlägget
Kan du ta över din farmors lägenhet? Kolla här! Kan du ta över din farmors lägenhet? Kolla här!

Du har kanske hört att man har rätt att ta över ett förstahandskontrakt om man har bott i andra hand i en hyresrätt ett visst antal år? Det stämmer inte, även om många tror att detta är reglerat i lag. Här reder jag ut vad Hyreslagen säger om att överlåta eller "ta över" en hyresrätt, så att du vet vad som gäller.

Läs inlägget
Så samsas ni om sommarstugan! Så samsas ni om sommarstugan!

I Sverige är det vanligt att äga en sommarstuga tillsammans med sina släktingar. För de allra flesta är sommarstugan en plats för avkoppling och frid. Om man däremot inte kan komma överens om praktiska saker som användning, skötsel och försäljning kan den i stället bli en källa till ständig irritation. Gör så här, så slipper du hamna i den situationen!

Läs inlägget
Vem får hunden om matte och husse separerar? Vem får hunden om matte och husse separerar?

Alla som har husdjur håller nog med om att de är som vilka familjemedlemmar som helst. I lagens mening anses dock husdjur vara lös egendom, som gräsklippare och soffbord, hur mycket det än skär i hjärtat på alla djurägare. Vid en separation betyder det att det inte spelar någon roll hur mycket man älskar sitt djur, eller vem som älskar det mest. Det som avgör vem som får ta med sig djuret är istället vem som äger det, en regel som gäller för både gifta makar och sambor.

Läs inlägget
Måste båda makarna stå på lagfarten? Måste båda makarna stå på lagfarten?

Vi får inte sällan frågan om det finns några fördelar med att båda makarna står gemensamt på lagfarten. Många makar vill helt enkelt veta om det är något som de behöver reglera sinsemellan. Svaret på frågan är att det finns vissa fördelar och jag kommer att behandla de allra viktigaste nedan. Jag utgår från att fastigheten utgör giftorättsgods och inte enskild egendom och vad det innebär kan ni läsa mer om här.

Läs inlägget
Arbete på löpande räkning – så bedöms slutprisets rimlighet Arbete på löpande räkning – så bedöms slutprisets rimlighet

Har du beställt hantverkartjänster "på löpande räkning" någon gång, alltså utan att avtala om ett fast pris? Då vet du kanske att det kan vara knepigt att förstå hur mycket tid som har lagts ned och på vad när slutfakturan kommer. Nu finns det en dom från november 2016 som kan hjälpa dig med bedömningen. Här har Högsta domstolen lagt hela bevisbördan på den hantverkare som utförde ett visst arbete på löpande räkning. Det innebar att hantverkaren skulle visa, detaljerat timme för timme, vilket arbete som hade utförts.

Läs inlägget
När du flyttar från en hyresrätt – vem har ansvar för skador och städning? När du flyttar från en hyresrätt – vem har ansvar för skador och städning?

En tvist som vi på HELP tyvärr ofta ser gäller vem som är ansvarig för skador och flyttstädning när man har sagt upp och ska flytta från en hyresrätt. Ofta börjar tvisten med att hyresvärden menar att det är dåligt städat och skickar en faktura till den som har flyttat ut, eller med att hyresvärden har upptäckt en skada i lägenheten efter utflyttningen. Här förklarar jag vem som är ansvarig för flyttstädning, och för skador som visar sig först vid utflyttningen.

Läs inlägget
Dold samäganderätt – samägande som inte syns utåt Dold samäganderätt – samägande som inte syns utåt

Huvudregeln är att den som köper något blir ägare till det. Detta gäller även för gifta och sambor, tvärt emot vad många tror. Köper din make eller sambo själv en bil eller bostad är bilen eller bostaden alltså bara dennes, även om ni båda använder den. Om du har bidragit till köpet kan du dock ha ett anspråk på delägarskap, även om din make eller sambo har stått skriven som ensam ägare sedan köpet.

Läs inlägget
Köpa bostad och bli sambo Köpa bostad och bli sambo

Funderar du och din käresta på att flytta ihop, eller bor ni kanske redan ihop? Då finns det ett par saker som kan vara bra att tänka på, om ni inte redan har gjort det. Pappersarbete kanske inte alltid är högsta prio, men olika sätt att förhålla sig till samboekonomin kan få väldigt olika konsekvenser vid en eventuell separation.

Läs inlägget
Bodela, ge bort eller sälja? Hur ska vi dela på fastigheten? Bodela, ge bort eller sälja? Hur ska vi dela på fastigheten?

I många äktenskap är det bara en av makarna som står på lagfarten och ibland har det kanske blivit så av en slump. Oavsett anledning är det vanligaste att makar vill äga hälften vardera av en fastighet. Vill man göra en fastighetsöverlåtelse till sin make/maka kan det göras på flera olika sätt och formerna för överlåtelsen får olika konsekvenser.

Läs inlägget