Kategori: Varor och tjänster

Tillbaka till översikten

Har du också fått kravbrev från Njords Lawfirm? Har du också fått kravbrev från Njords Lawfirm?

Under hösten 2017 har tiotusentals svenska privatpersoner fått kravbrev från den danska advokatfirman Njords Lawfirm. Njords representerar upphovsrättsinnehavaren till vissa filmer som mottagaren av brevet påstås ha streamat eller laddat ned. Benaroya Pictures, som är upphovsrättshavare till filmen "Cell", var först ut med att rikta in sig på den svenska marknaden. Är du en av dem som har fått ett kravbrev? Här svarar jag kortfattat på de vanligaste frågorna vi får om detta från våra kunder.

Läs inlägget
Näthandlar du julklapparna i år? Näthandlar du julklapparna i år?

Ju närmare julen vi kommer, desto mer fart tar näthandeln. Ett bekvämt sätt att handla tycker många, och ett bra sätt att få koll på utbudet och jämföra priser. Det betyder också att man kan komma i kontakt med återförsäljare man kanske aldrig tidigare har hört talas om. Så vem kan man lita på? Håll ett par enkla regler i bakhuvudet när du beställer, så blir din nätshopping både säker och kul. Här får du goda råd som hjälper dig att inte falla för oseriösa aktörer, som vill tjäna pengar på dem som inte är uppmärksamma.

Läs inlägget
Får man parkera gratis hur länge som helst? Får man parkera gratis hur länge som helst?

Du har ställt bilen på en parkering med skyltningen Fri parkering 3 timmar. Strax innan de tre tillåtna timmarna har passerat springer du iväg och flyttar bilen inom parkeringen för att på så sätt "förlänga" den tillåtna parkeringstiden. Men räcker det egentligen för att du ska få stå gratis i 3 timmar till? Läs vidare så får du veta!

Läs inlägget
Nej, det är inte dumt att handla på kredit. Nej, det är inte dumt att handla på kredit.

Vi har nog alla fått lära oss att det är ansvarsfullt och ordentligt att hushålla med sin ekonomi och inte spendera mer pengar än man har. Det är sunda värderingar. Men det finns situationer där det är smart att strunta i goda råd. Situationer där det är en fördel att göra tvärtemot och handla på kredit eller avbetalning, det vill säga först få varan och sen betala.

Läs inlägget
Ångerrätt vid köp av vara Ångerrätt vid köp av vara

Att köpa varor i nätbutiker blir allt vanligare och det är många som undrar vilka rättigheter man har som konsument. Vad händer till exempel om du ångrar ditt köp? Och är det någon skillnad mellan att returnera något du handlar på nätet och något du handlar i en butik på stan?

Läs inlägget
Så fungerar bevisbördan när du ska reklamera Så fungerar bevisbördan när du ska reklamera

Enligt konsumentköplagen har man som konsument rätt att reklamera (klaga) på en vara upp till 3 år efter köpet. Men det är inte alla fel som kan reklameras. Man kan endast reklamera ursprungliga fel, det vill säga fel som fanns på produkten innan avlämnandet.

Läs inlägget
Måste företaget åtgärda fel i tjänsten? Måste företaget åtgärda fel i tjänsten?

När du i egenskap av konsument köper en tjänst av ett företag, exempelvis renovering av ett badrum eller flyttstäd, har du rätt att vid fel kräva att företaget avhjälper felet. Samtidigt har företaget – även om du inte begär eller kräver det – rätt att avhjälpa felet. I dagens inlägg ska vi förklara hur det hänger ihop och när du som konsument inte behöver godta att företaget åtgärdar fel i tjänsten.

Läs inlägget
Oseriösa säljare kan lura dig att teckna dyra företagsavtal Oseriösa säljare kan lura dig att teckna dyra företagsavtal

Är du på väg att ingå avtal med ett företag – var då uppmärksam på att avtalet gäller dig som privatperson och inte som näringsidkare. Det har blivit allt vanligare att ohederliga företag lurar privatpersoner att teckna dyra företagsavtal.

Läs inlägget
Här är dina rättigheter vid en reklamation Här är dina rättigheter vid en reklamation

Krånglar din nya tv eller tappade tröjan formen efter första tvätten? I dagens inlägg går vi igenom vad du har rätt att kräva som konsument och vad du ska tänka på vid en reklamation.

Läs inlägget
Här är dina rättigheter när flygresan strular Här är dina rättigheter när flygresan strular

Det är inte alla som är medvetna om vilka rättigheter vi har när flyget är försenat, har blivit inställt eller om vi nekas gå ombord på planet. Här går vi igenom vilka regler som gäller inom EU och när du kan ha rätt till service, assistans och ekonomisk kompensation.

Läs inlägget