Författare: Fredrik Ståhl

Till skribenten

Får man parkera gratis hur länge som helst? Får man parkera gratis hur länge som helst?

Du har ställt bilen på en parkering med skyltningen Fri parkering 3 timmar. Strax innan de tre tillåtna timmarna har passerat springer du iväg och flyttar bilen inom parkeringen för att på så sätt "förlänga" den tillåtna parkeringstiden. Men räcker det egentligen för att du ska få stå gratis i 3 timmar till? Läs vidare så får du veta!

Läs inlägget
Är mahr giltigt enligt svensk rätt? Är mahr giltigt enligt svensk rätt?

Inom den islamiska rätten finns ett rättsinstitut som kallas mahr, som vi närmast kan översätta till morgongåva, brudgåva eller brudpenning. Ett avtal om mahr kan se olika ut. Det kan förplikta mannen att överföra egendom till sin fru när han gifter sig, men det kan också förplikta honom att ge bort egendom senare, som vid äktenskapsskillnad, när han går bort eller när kvinnan fordrar det. Frågan om mahr ska vara giltigt enligt svensk rätt har varit föremål för prövning av svenska domstolar de senaste åren. Nu har det också prövats av Högsta domstolen (mål nr T 2415-15). 

Läs inlägget
Är du på väg uppför altargången? Med någon som är skuldsatt? Är du på väg uppför altargången? Med någon som är skuldsatt?

Läs vidare, här finns en del som är viktigt för dig att  tänka på. Enligt svensk rätt råder makar över sina egna tillgångar och ansvarar för sina egna skulder. Det betyder alltså att man inte har ansvar för sin makes skulder. Däremot är det vissa saker som du bör känna till för att skydda dina egna tillgångar mot en skuldsatt make och dennes borgenärer.

Läs inlägget
Så ska läkarintyget utformas vid ansökan om sjukpenning Så ska läkarintyget utformas vid ansökan om sjukpenning

När du inte kan arbeta på grund av sjukdom har du möjlighet att ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Trots läkarintyg är det ändå många som nekas ersättning, vilket ofta beror på att det inte framgår av intyget på vilket sätt arbetsförmågan påverkats. Så hur ska egentligen ditt läkarintyg utformas för att godkännas av Försäkringskassan?

Läs inlägget
Vilka blir skattekonsekvenserna vid gåva av bostadsrätt? Vilka blir skattekonsekvenserna vid gåva av bostadsrätt?

Vi har tidigare i HELP-Bloggen uppmärksammat de olika skattekonsekvenserna som kan uppstå vid gåva av fastighet. I det här blogginlägget går vi igenom de skattekonsekvenser som kan uppstå vid gåva av bostadsrätt.

Läs inlägget
Skydda dina id-handlingar i julhandeln Skydda dina id-handlingar i julhandeln

Julhandeln är i full gång och slår nya rekord år efter år. Var noga med att skydda dina id-handlingar när du gör dina köp, så inte känsliga uppgifter hamnar i orätta händer. I det här inlägget tar vi upp våra idag vanligaste bedrägerier - identitetsintrång - och hur du på bästa sätt skyddar dig mot att drabbas.

Läs inlägget